top of page
Besin
İlkbahar - Yaz
Sıcaklık
16-23°C
Rüzgar
Zararlı
Konum
Aydınlık / Yarı Gölge
Toksisite
Zehirli
Sulama
Haftada 1
Bitki Besini
Ficus'un güçlenmek ve büyümesine ayak uydurmak için fazladan bitki besinine ihtiyacı vardır. Yaz aylarında Ficus'a fazladan bitki yemi vermek en iyisidir. Bunu yaparken 2 haftada bir sulama suyuna eklemenizi öneririz. İlkbahardan yaz sonrasına kadar Ficus o kadar hızlı büyür ki toprakta yeterli besin kalmaz. Bu nedenle ekstra besin takviyesi güzel bir katkı olacaktır.
Konum
Ficus, doğada daha sıcak bölgelerde yetişir ve güneş yılın yarısından fazla aktiftir. Bitki bu nedenle biraz güneş ışığına alışkandır. Doğrudan güneş ışığı yok, buna dikkat edin. Filtrelenmiş ışık her zaman daha iyi olacaktır. Oturma odanızda pencere kenarına yakın konumda yetiştirebilirsiniz.
Hava Temizleme
Ficus sadece güzel görünmüyor, bakımı ve havayı temizlemesi kolaydır. Ficus, dünyanın en çok hava temizleyen 10 bitki arasındadır. Üstelik bu çalışma NASA tarafından yapılmış.
Hastalık ve Zararlılar
Ficuslar hastalık ve zararlılara karşı çok hassastır. Ficus'un saksısının etrafı yapışkan mı? Belki de bir yaprak biti aktiftir, bitkinizi kontrol edin. Bir yaprak biti, kolayca tanıyabileceğiniz yapışkan bir madde yayar. Zararlıları ne kadar çabuk tespit ederseniz bitkiniz için o kadar iyi olur.
Zehirli mi?
Maalesef evcil hayvanlarınız için Ficus zehirlidir. Ficus'un suyu kedilerde, köpeklerde ve insanlarda tahrişe neden olabilir. Ficus ayrıca çocuklar için de çok tehlikeli olabilir. Bitkininn sütüne temas edilmesi halinde bol su ile yıkayın.
Sulama
Bir seferde az miktarda su vermek en iyisidir. Ficus'un toprağını daima hafif nemli tutun. Yaz aylarında haftada bir kez sulamak idealdir. Çok sıcak yaz dönemlerinde haftada 2 kez de sulama yapabilirsiniz. Elbette kışın daha az sulama yapmanız sağlıklı olacaktır. Ficus kışın çok daha az enerji ve su kullanır. Fazla sulama yapılması halinde kök çürümesi başlayabilir, dikkatli olun.
Saksı Değişimi
Ficus'un 2 yılda bir saksısını değiştirmek en iyisidir. Eğer bitkiniz saksısından daha erken taşıyorsa o halde hemen değiştirin. Saksı değişimini ilkbaharda yapmanızı tavsiye ederiz çünkü ilkbahardan itibaren yeniden büyüyecek olmasıdır. Saksı değiştirirken öncekinden en az %20 daha büyük bir saksı seçin. Her yıl değişim şart değildir, kökler yeterince hızlı büyümez.
bottom of page